Begrippen

Kata

Het onderdeel Kata is een vrij onbekend onderdeel, maar zeker niet minder moeilijk uit te voeren als het Kumite onderdeel.

Kata is een vaste vorm van bewegingen, die moeten leiden tot een gevecht met denkbeeldige tegenstanders. Kata zit vol met verdedigingen en tegenaanvallen waarbij het gaat om de technieken zo goed mogelijk uit te voeren.
Kata is op recreatief en/of wedstrijdniveau te beoefenen.

De moeilijkheid van Kata is de inleving in het gevecht. Wanneer dit er niet is heeft het Kata geen enkele betekenis. Iedere Kata heeft een andere naam en daarbij ook een betekenis. Deze vind je verder terug in de Katalijst.

 

Kumite

Dit onderdeel is een trainingsvorm die met partner uitgevoerd dient te worden, waarbij het belangrijk is dat de realiteit zo dicht mogelijk wordt benaderd. Hierbij denkt men bv. aan concentratie, timing en controle.

In deze trainingsvorm leert men om de basistechnieken op verschillende manieren te gebruiken, waarbij de aanvallen tijdig gestopt dienen te worden, zodat blessures worden voorkomen.

Het Kumite vereist een groot concentratie- en reactievermogen. Dit kan alleen bereikt worden door een lange fysieke en mentale training.

Kumite is een van de bekendste en geliefdste onderdelen van het karate en wordt bij Karate-do Academie beoefend door zowel de kleintjes als volwassenen.

 

Kihon

Kihon is het beste te omschrijven als oefenvorm voor het aanleren van basistechnieken.
Iedere beweging moet duizenden keren herhaald worden om hem eigen te maken en daarna zonder nadenken uit te voeren.

Aanvallen en verdedigingen worden zowel voor- als achterwaarts geoefend en in een later stadium, als de graduatie hoger is, komen ook zijwaartse verplaatsingen aan bod.

Basisoefeningen worden in verschillende tempo’s getraind afhankelijk van waarvoor het wordt gebruikt.
Kihon wordt net als het Kata door de Karateka alleen uitgevoerd, waarbij zowel de karateka als de leraar goed de tijd kunnen nemen om de technieken te verbeteren.